Geschiedenis

Juni 2008 op een vergadering van middenstandsvereniging De Stieweg in cafe de Mexicana. Vertellen Yves en Gerard dat ze op 14 augustus naar het kamp van de chiro rijden in de Ardennen 180 km. Wim lacht met hen en zegt als zij daar geraken hij dat ook zeker moet kunnen. Zo gezegd zo gedaan op 14 augustus staan Yves, Gerard, Wim en Christoph klaar om naar het kamp te rijden.

Dit is het begin van de velovrienden De Stieweg. Die Avond moe maar voldaan dat we er allemaal zijn geraakt, wordt er afgesproken om op zondag voormiddag geregeld te gaan fietsen. Vanaf maart 2009 hebben we bij vrienden en familie wat reclame gemaakt.

We rijden bijna iedere zondag met een 5 a 6 man. Onder het motto niks moet alles kan blijft de groep coureurs groeien. Wim krijgt het idee om shirtjes te laten maken van De Stieweg. We beginnen al een beetje op te vallen in het straatbeeld. Dat jaar stond alles eigenlijk in het teken om naar het chiro kamp te rijden. We rijden met 6 man naar het kamp. Waar we na 185 km allemaal aankomen. Missie geslaagd.

In oktober mogen we de bevoorrading van de slotrit het Unizo cycling team organiseren. Op die dag mogen we rijden met de grootste coureur van het land Eddy Merckx. Een hoogdag om niet snel te vergeten.

Die winter volgt onze Website met alle informatie over De Stieweg. De mond aan mond reclame werkt. In maart 2010 rijden we de eerste rit met 17 man. Wat dat seizoen nog geregeld zou gebeuren.

Vanaf dan rijden we elke week op zondag. De routes veranderen elke week, zodat we altijd wel en nieuw plekje leren kennen. Mensen die elkaar in het begin van het seizoen niet of nauwelijks kenden zijn nu vrienden geworden. Na elke rit werd er gestopt in een plaatselijke cafe. Daar we geen lidgeld of een bijdrage vragen is het moeilijk om te zeggen met hoeveel coureurs we eigenlijk zijn. Dus tellen we de mensen die een Stieweg outfit hebben. Eind 2010 zijn we met 20 coureurs. Als afsluiter van het seizoen huurden we de piste van de Blaarmeersen in Gent. Een unieke ervaring.

Maar de memorabele  stef’s 50 jaar rit zal toch het meest in het geheugen blijven hangen (14 platte banden op een rit).

Februari 2011 het nieuwe seizoen begint. De Veteranen en enkele anderen, die in april naar de Ardennen rijden zijn de winter blijven doortrainen. Om iedereen in zijn eigen tempo te laten rijden. Vertrekken we in 2 groepen. De pro’s vertrekken om 8u00 meestal onder leiding van noenkel Hugo en de cracks om 8u30 onder leiding van Wim. De bedoeling is om ergens op het parcours samen te komen. De eerste zondag lukt dit goed en rijden we met 25 coureurs.

In april komen De Stieweg Ladies in actie. Zij vinden onze outfit niet mooi (geen smaak denken wij). Daarom komt er een speciale dames outfit. De heren rijden na een paar weken terug allemaal samen, maar de verschillen blijven toch groot en de groep wordt ook te groot. Daarom besluiten we om vanaf juni terug in 2 groepen te rijden. En dit tot grote tevredenheid van alle coureurs. De eerste ritten op verplaatsing komen er aan, en het 1ste weekend naar de voerstreek is een succes. Op 1 september verschijnen we zelfs in de Grinta, het maadblad voor de actieve fietser

In 2012 blijf de groep groeien. Elke zondag werd er gereden. Over het ganse jaar gezien rijden we gemiddeld met 18 man. Een paar keer lukt het om met de 2 ploegen samen te komen. Om dan met een peloton van 30 man te rijden. En dagtocht naar de Eifel, Ronde van vlaanderen en het weekend naar Manhay zijn de hoogtepunten van het seizoen 2012.

De volgende jaren blijft de groep groeien. 2013 halen we net geen 80 coureurs, 2015 zijn we met 94 om in 2016 eindelijk over de 100 te gaan. De heren blijven het eerste weekend van september andere oorden opzoeken. 2013 Grandru, 2014 Eynatten, 2015 zitten we in de Vogezen en 2016 in rijden we met 30 renners naar Bollendorf Luxenburg.

De Ladies blijven ook niet thuis in 2014 doen ze een 2-daagse trip naar Kasterlee. En in 2015 naar onze noorderburen in zeeland.

De Rouleurs is de nieuwe ploeg vanaf april 2017. Het niveauverschil bij de Cracks was te groot. Daarom makten we vanaf dan een derde herenploeg.

Met 78 man en 22 dames zijn we intussen. Af en toe komt er een nieuwe coureurs bij. Nog altijd onder het motto niks moet alles kan blijven we rijden. Kom je 1 keer of meer, draag je onze trui of een andere, ga je mee eene drinken of niet. JE BENT ALTIJD WELKOM BIJ DE STIEWEG